HTML

Coaching blog

Gondolatok az életmódváltás, személyiségfejlesztés és coaching világából.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

2010.01.28. 10:11 Hang András

Mi a lifecoaching?

A lifecoaching sokat tud segíteni abban, hogy az egyén világosan lásson és magabiztosan tudjon cselekedni olyan témákban, amelyek megakadályozzák, hogy kihívásokkal teli, érdekes és harmonikus életet tudjon élni. A lifecoaching nem azt jelenti, hogy egyszerű ítéleteket alkotunk valakinek az életével kapcsolatban és megmondjuk neki, hogyan éljen.

A hatékony, hiteles coaching-nak a következő alapelvekre kell épülnie:

  • kölcsönös bizalom és empátia az ügyfél és a coach között;
  • az ügyfél és coach közötti egyenlőségen alapuló kapcsolat;
  • az ügyfél maga akarjon a jövőre koncentrálni, de közben tudnia kell,
  • hogy múltja is hatással van jelenlegi életére;
  • az ügyfél akarjon megbirkózni a kihívásokkal, amelyek segítenek
  • abban, hogy átvegye sorsa irányítását, több önbizalma legyen, és boldogabb és
  • produktívabb életet élhessen; és
  • hit abban, hogy az emberek képesek elfogadni önmagukat, ugyanakkor képesek
  • változtatni is annak érdekében, hogy jobb életet élhessenek.

Milyen segítséget nyújthat Önnek egy lifecoach?

Erre a kérdésre a válasz teljesen Öntől függ, és attól, hogy milyen coachot választ magának. Sok coach bizonyos „problémás területekre” koncentrál, mint amilyen a rossz fellépés és kommunikációs készség vagy a dolgok halogatásából fakadó problémák. Ők már eleve kész megoldásokat kínálnak az ügyfél problémáinak megoldására. Azonban ha ennyire egyszerű lenne a dolog, az embereknek nem is lenne szükségük egy másik ember segítségére. Egyszerűen megvehetnék a megfelelő könyvet, és maguk is meg tudnák oldani a problémájukat.

A jó coachok biztonságos, ugyanakkor stimuláló környezetet teremtenek az ügyfeleik számára, amelyben felfedezhetik saját érzéseiket és rájöhetnek, hogy mi is az, ami zavarja őket, miközben tárgyilagos, nem elítélő jelzéseket kapnak a coachtól.

Egy jó lifecoach szerepei:

  • segít abban, hogy az ember valóban megpróbálja megérteni önmagát és azokat a dolgokat, amelyekkel problémái adódnak,- újra hinni és bízni tudjon magában, és elfogadja önmagát,
  • bátorít, hogy az ember megtalálja, mik a legfontosabb erősségei,
  • megvizsgálja a kitűzött célokat, érdeklődési területeit és döntéseit,
  • megállapítja, hogy milyen vélt vagy valós akadályok állnak fejlődése útjában,
  • segít megfogalmazni bizonyos célokat,
  • segít valóban teljes életet élni.


A lifecoaching és a karrierváltás/átértékelés

A munka világa egészen más, mint amilyen volt akárcsak 20 évvel ezelőtt. A műszaki fejlődés, az egyre növekvő globális verseny és a változó munkaerőpiac csak néhány olyan fontos tényező, ami befolyásolja a dolgozó ember választási lehetőségeit és mindennapjait az Egyesült Királyságban éppúgy, mint bárhol máshol a világban. Ilyen körülmények között nehéz az embernek felmérnie a karrierlehetőségeit, karriercélokat kitűzni, stratégiákat kidolgozni, és kellő magabiztossággal váltani.

Így tehát, amennyiben Ön:

  • munkanélküli vagy nem elégedett jelenlegi munkahelyével,
  • most lép be a munka világába, vagy most tér vissza oda,
  • személyes karriercélokat akar kitűzni, és stratégiákat kidolgozni,
  • munkahelyet vagy szakmát változtat,
  • magánvállalkozásba szeretne kezdeni,
  • új szakmát tanul vagy rész,- illetve teljes munkaidőben szeretne tanulni,


a lifecoaching segíthet Önnek:

  • felmérni jelenlegi helyzetét,
  • megkülönböztetni a fontosat a kevésbé fontostól,
  • reálisan felmérni a lehetőségeket,
  • észrevenni a lehetséges buktatókat, és hogy hogyan lehet kiküszöbölni őket,
  • kideríteni és megbeszélni, mi aggasztja, és milyen félelmei vannak,
  • pozitívan nézni a kihívás elé,
  • felállítani a fontossági sorrendet a rövid, közép- és hosszú távú célok és stratégiák között.


Nehéz motiváltnak és bátornak lenni, amikor az ember úgy érzi, csapdába került, és aggódik. A felnőttség és az ezzel járó felelősség okozta nyomás megnehezítheti a választási lehetőségek számbavételét. Azonban tartozunk ennyivel magunknak (és azoknak, akik mint példaképükre tekintenek ránk), hogy megtaláljuk az arany középutat, felelősen cselekedjünk, de ugyanakkor elégedettek is legyünk, és érezzük a kihívást.

A lifecoaching és a pozitív életmódra váltás

A legtöbben arra vágyunk, hogy egészséges, kiegyensúlyozott életet éljünk. Mindannyian tudjuk, milyen előnyökkel jár az, ha egészségesen élünk, például lefogyunk, többet mozgunk, egészségesen táplálkozunk, mértékkel iszunk, és leszokunk a dohányzásról. De az, hogy tudjuk, mi a helyes, és az, hogy eszerint is cselekedjünk, még nem ugyanaz. Nem könnyű pozitív irányba változtatni az életünket, de még nehezebb elérni, hogy ez a pozitív változás állandósuljon. Ha könnyű lenne, sokkal kevesebb önsegítő csoport, divatos fogyókúra és leszoktató szer lenne, és egyre többen járnának edzőterembe minden évben.

 Így tehát, amennyiben Ön:

  • fogyni szeretne,
  • javítani szeretne egészségi állapotán,
  • korábbi gyenge állapotának hatásait szeretné ellensúlyozni,
  • el szeretné dönteni, hogy hogyan akarja megváltoztatni az életét,
  • ki szeretne tartani elhatározása mellett, hogy javuljon az életminősége,  
  • valamilyen káros szenvedélyről szeretne leszokni, vagy meg szeretne oldani valamit, ami állandó problémát okoz Önnek,


a lifecoaching segíthet Önnek:

  • abban, hogy tisztázza magában, miért szeretne változtatni az életén,
  • hogy pozitívan tekintsen a kihívás elé,
  • hogy megértse, korábbi próbálkozásai miért nem vezettek eredményre,
  • hogy reális stratégiát dolgozzon ki a változtatásra és reális határidőket állítson fel,
  • hogy átgondolja, hogyan lehet hosszú távon is fenntartani a pozitív eredményeket.
  • Pozitív változás csak akkor érhető el, ha az ember úgy érzi, ő maga irányítja sorsát, és saját magának tetsző döntéseket hozhat.

A lifecoaching és a káros szenvedélyekből való felépülés

Azoknak, akik valamiféle rehabilitációs programban vesznek részt, az élet olyannak tűnhet, mint valami végtelen terápia, amelyben az ember nem sok örömét leli, és kicsi az esélye, hogy valaha is boldog, kihívásokkal teli életet élhet. Ez különösen igaz az olyanokra, akik folyamatos kezelésen vesznek részt. Gyakran érzik úgy, hogy nem bírják elviselni azt a nagy változást, ami az életükben bekövetkezett, aggódnak és nem tudják, hogyan tudnának produktívan és boldogan élni.

A lifecoaching segít, hogy az egyén ne lássa kilátástalannak a helyzetét, ahol csak két választási lehetősége van, és az egyetlen kitűzött cél, hogy ne hagyja abba a terápiát. A coaching segíthet ezeknek az embereknek saját önbizalmuk visszaszerzésében, hogy meg tudják fogalmazni, mit akarnak az élettől, és lássák, hogy ezt hogyan érhetik el. Bizonyos értelemben véve a lifecoaching segíthet a függő személynek átlépnie a jövőbe, ahol már különböző lehetőségek közül választhat, döntéseket hozhat és teljes életet élhet.

Amikor az ember úgy érzi, képes maga is dönteni, arra koncentrál, amire képes, nem azokra a dolgokra, amikre nem. Ez az az állapot, ahol az emberek hidat tudnak verni aközött, ahol jelenleg állnak és aközött, ahova el szeretnének jutni – személyesen és szakmailag. Például, amikor életüket már nemcsak aszerint ítélik sikeresnek, hogy sikerült-e józannak maradniuk, hanem végre megpróbálják megvalósítani önmagukat. A lifecoaching az embereknek visszaadja saját sorsuk vezetését és segít nekik betölteni a szenvedélyük feladása után keletkezett kitöltetlen űrt a bennük rejlő lehetőségekkel. 

Lifecoaching és nagyobb boldogság

A pszichológia, szociológia és közgazdaságtan terén végzett legújabb kutatások kimutatták, hogy tapasztalataink mélyén egy egyértelmű paradoxon van. A legtöbb ember azt akarja és azon igyekszik, hogy több pénze legyen, ugyanakkor attól még, hogy a nyugati társadalmak gazdagabbak lettek, az ott élők nem lettek boldogabbak. Éppen ellenkezőleg, a legtöbb megbízható kutatás kimutatta, hogy a boldogság általános szintjét véve alapul, egyre elégedetlenebbek vagyunk és egyre többet aggódunk.

A lifecoaching segíthet azoknak, akik boldogabb életet szeretnének élni. Segít jobban megismerniük saját magukat, hogy aztán elfogadhassák önmagukat, és bölcs döntéseket tudjanak hozni az alapján, hogy kik is ők valójában. A lifecoaching-nak (vagy akár a terápia) nem arról kell szólnia, hogy megváltoztassuk az embereket. Az emberek képesek változtatni azon, ahogy másokkal viselkednek, vagy ahogy bizonyos helyzetekre reagálnak, de saját lényegükön nem. Ha ezen próbálnak meg változtatni, nem fog sikerülni, szörnyen fogják érezni magukat a bőrükben és sérül a személyiségük.

Az, ha az ember boldogabb szeretne lenni, nem valami önző, üres dolog. Másoknak is többet vagyunk képesek adni, ha olyan életet élünk, ami személyiségünknek leginkább megfelel. Ezáltal képesek vagyunk másoknak is önbizalmat adni, hogy legyenek önmaguk és jobban el tudják fogadni magukat és másokat.

A lifecoaching és a depresszió

Nagy különbség van aközött, hogy az ember egyszerűen csak rossz kedvű és aközött, hogy klinikai értelemben vett depresszióban szenved. Az ember elég pontosan meg tudja határozni, hogy folyamatosan depresszióban szenved-e vagy sem. A lifecoaching ezt hatékonyan tudja kezelni, pozitívan avatkozva be a személy életébe. Azoknak, akik észreveszik magukon a depresszió tüneteit, az empátiás lifecoaching segíthet megakadályozni, hogy még mélyebb depresszióba essenek, és aztán boldogabb és tökéletesebb életet élhessenek.

A depresszió tünetei között szerepelnek a negatív gondolatok, az önbecsülés és a pozitív cselekvőképesség hiánya. Szerintem a hatékony, az egész személyiséget figyelembe vevő empátiás lifecoaching fontos szerepet játszhat abban, hogy az emberek ezeket a tüneteket leküzdjék, és változtassanak eddigi életükön. A kognitív pszichológiában használt módszerek alkalmazásával egy jó coach segíthet az ügyfeleinek megvizsgálni saját gondolkodási sémáikat, és megváltoztatni azokat; ami aztán rendkívüli hatással lesz az adott személy érzelmeire és viselkedésére. Gyakran előfordul, hogy az emberek önmagukról alkotott képe, társas kapcsolataik és lehetőségeik hibás logikára, téves következtetésekre és általánosításokra épülnek.

A coach abban is segítségére lehet az ügyfeleknek, hogy leküzdjék tehetetlenségüket, letargiájukat vagy tétlenségüket, azzal, hogy ráveszi őket, hogy gondolkodjanak el azon, mi fogja vissza őket, és mik azok az örömök, amelyek hiányoznak az életükből. Azzal, hogy levetkőzik azokat a dolgokat, amik elégedetlenné és feszültté teszik őket, és olyan tevékenységekre veszik rá őket, amik örömöt okoznak nekik és stimulálják őket, sokuknak elmúlnak depressziós tüneteik és képesek lesznek maguk irányítani az életüket.  

A lifecoaching és a személyes kapcsolatok

Az élettel való elégedettség, sőt az egészség egyik legfontosabb fokmérője személyes kapcsolataink minősége. Ugyanakkor az látjuk, hogy folyamatosan nő a válások száma, és a munkahelyi és egyéb munkával kapcsolatos tevékenységek sokat vesznek el a társasági életre fordítható időből, aminek következtében kevesebbet vagyunk otthon, és sok időt fordítunk utazásra. Ezeknek köszönhetően egyre kevesebb lehetőségünk van arra, hogy minőségi kapcsolatokat építsünk ki és ápoljunk, ami további belső feszültség és rossz kedv kialakulásához vezet.

A lifecoaching segít az embereknek elgondolkodni azon, hogy mit is akarnak az élettől és rádöbbenti őket arra, hogy ezzel mennyire ellentétes az életük, amit jelenleg élnek. Nagyon gyakran az emberek csak azt veszik észre, amijük nincs vagy ami rossz az életükben. De azt kell megérteniük, hogy a saját döntéseik azok, amik gyakran meggátolják őket abban, hogy megvalósítsák azt, amit fontosnak tartanak. Más szóval, nagyon gyakran az emberek maguk azok, akik saját lehetőségeiknek az útjában állnak, akik maguk miatt nem tudják elérni azt, ami fontos nekik, mivel nem hajlandók máshogy viselkedni és más döntéseket hozni.

A gyenge önbizalom is gyakran hozzájárul ahhoz, hogy az emberek nem tudnak tartalmas kapcsolatokat kialakítani. Ettől aztán az emberek sokszor olyan mintákat ismételnek, amelyek sem nem hasznosak, sem nem egészségesek, mivel nem tudnak olyan emberekkel kapcsolatot létrehozni, akiknek mély érzelmeik vannak, van önbizalmuk és van kisugárzásuk. Az empátia és a lifecoaching segíthet az embereknek rájönni, hogy miért bizonytalanok, hogy aztán képesek legyenek magukat egészségesebbnek és produktívabbnak látni.

Szakmai/Vezetői Lifecoaching

A szakmai/vezetői coaching-nak két formája van: i) az egyén elmegy a coach-hoz, hogy tanácsot kérjen valamely munkával kapcsolatos témában, vagy ii) a cég alkalmaz egy szakmai coachot, hogy az a cégen belül segítse a dolgozókat. Mindkét esetben a coach hasonló témákkal foglalkozik, például:

  • a legfőbb kompetenciák és érdeklődési körök azonosítása,
  • a motiváció növelése,
  • a vezetői készségek fejlesztése – beosztottakkal/főnökkel/munkatársakkal való kapcsolat fejlesztése,
  • a karrierlehetőségek számbavétele,  
  • a munka/élet közti egyensúly megtalálása,
  • a személyes kapcsolatok fejlesztése,
  • a fellépés javítása,
  • a stressz kezelése,
  • a konfliktuskezelés fejlesztése.


A helyszíntől függetlenül a coach egy egyénnel foglalkozik, így a hozzáállásának is ugyanannak kell  lennie. A hangsúly ebben az esetben valószínűleg a munkával kapcsolatos témákon lesz, de még ha így is van, az egyén személyisége, tapasztalatai és élethez való hozzáállása erősen befolyásolja azt, hogy hogyan végzi a munkáját, és hogyan érzi magát a munkahelyén. Természetesen, amikor egy cég vezetői coaching-ra szerződtet, a szerződésben ki kell térni az ügyfél–coach közötti titoktartásra is, a felső vezetésnek biztosított visszajelzés formájára és minőségére, és a coach korlátolt felelősségére az eredmény szempontjából.

A hatékony vezetői coaching hatására az egyének és bizonyos esetekben a cég szempontjából is javulás következik be. Jól átgondolt, provokatív coaching-gal az emberek sokat megtudhatnak önmagukról, ami aztán boldogabbá teszi az életüket, és jobban bíznak a jövőben. Ez végül pozitív változást hozhat, ami jó hatással van az egyén személyes életére és munkájára is.

 
 Forrás: www.lifecoach.hu/lifecoach.php
 

1 komment

Címkék: életmód coaching személyiségfejlesztés


A bejegyzés trackback címe:

https://coaching.blog.hu/api/trackback/id/tr721708461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hang András · http://www.coachline.hu 2010.01.28. 10:31:23

Kicsit sok területet soroltak Alexandráék a lifecoach kompetenciaterületei közé. (life, business, executive, depresszió...) Noha kétségtelen e területek között lehet szoros kapcsolat a kliens életében.

Na de bár, ha Ön egy fontos műtétre vár, akkor a műtőssegédhez, orvostanhallgatóhoz, rezidens orvoshoz, vagy szakorvoshoz esetleg professzorhoz fordul?

A lélek legalább ilyen komplex, kényes és fontos, ennek megfelelően nem mindegy, hogy néhány tíz-száz órás képzettséggel, gyakorlattal rendelkező "szakembert", vagy több ezer órás szupervizonált általános és speciális képzéssel rendelkező szakembert keres meg.
Ja és ami a profitorintált bár több éves, de módszertanilag csőlátásmódú magánképzéseket illeti, azok sem biztos, hogy a legjobb ajánlólevelek.

Én a pszichológus hátterű coachokra szavazok!
süti beállítások módosítása