HTML

Coaching blog

Gondolatok az életmódváltás, személyiségfejlesztés és coaching világából.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

2011.05.31. 13:01 Hang András

A mágusba (segítőbe) vetett hit

Puzzle ManA coachnak többféle szerepelvárásnak kell megfelelnie, ezek közül vannak, amelyek elvihetik a folyamatot kedvezőtlen irányba, hátráltatva a vállalt célok teljesülését. Nem árt a felkérés elején tisztázni a rejtett elvárásokat is.

Néhány hónappal ezelőtt felkértek egy top10 üzleti tanácsadó cégtől executive coachingra. A felvételi beszélgetésen az ifjú interjúztató (benn volt még egy HR vezető) teljes komolysággal kérdezte tőlem, hogy mennyi idő alatt tudom szétkapni és összerakni a klienst. Nem győztem válaszomban hangsúlyozni, hogy coaching során nem nem kapunk szét és rakjuk össze senkit. Sokkal inkább a megbízói cél, valamint a kliens és coach egyéni céljai által konszenzusra hozott közös célok mentén haladunk.
Meglehet a felkérés coachingnak nevezett pszichoterápiára szólt, ami sokkal szalonképesebben hangzik üzleti körökben, mintha szimplán kimondanánk, hogy pszichoterápiára van szüksége a vezetőnek. Ugyanakkor a „szétkapni és összerakni” kifejezés jelzi a segítő omnipotenciájába vetett
mágikus hitet. Bármiféle segítő kapcsolatban a személyiségváltozásokat olyan intenzitással lehet generálni, amelyet a személyiség még elbír integritásának veszélyeztetése nélkül. Valószínű, hogy egy szuperintenzív kéthetes agymosó kurzuson látványosabb változások generálhatók, ugyanakkor boritékolható az integráltság hiánya, szkízisek mejelenése a személyiségben, melyek hosszabb távon mélyebb és fájdalmasabb problémákat okoznak, mint a korábbiak.
Részemről bármiféle segítő kapcsolatban a megbízásban (pszichológiai szerződésben) vállaltakat felelősséggel ellátva, de a mágusi szerep omnipotenciájának a kliens fejlődéséhez szükséges minimális teret engedve működöm.

1 komment

Címkék: változás coaching személyiségfejlesztés vezetőfejlesztés


A bejegyzés trackback címe:

https://coaching.blog.hu/api/trackback/id/tr12945848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hang András · http://www.coachline.hu 2011.08.14. 15:00:31

A bejegyzés tartalma vonatkozik a pszichoterápiás kapcsolatban megjelenő kliens elvárásokra is. Aminek van egy 70-80 év előnye. Persze az is csak szemvillantásnyi idő régebbii korok módszereihez képest.
süti beállítások módosítása