HTML

Coaching blog

Gondolatok az életmódváltás, személyiségfejlesztés és coaching világából.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

2011.02.14. 14:10 Hang András

A korábbi kórképhez tapadt diagnosztikus beállítódás akár tragédiához is vezethet

Axiómaként tartjuk számon, hogy a pánikbetegségben (hacsak nem társultak mellé más életfunkciókat érintő patológiák) sohasem következnek be azok azok a félelmek, melyeket a pánikroham alatt a beteg átél.

Az alapos orvosi kivizsgálás hamar kizárja a szívinfarktustól, megfulladástól, agyvérzéstől való elhalálozás lehetőségét. Mely tényeket aztán felhasználunk a páciens kognitív pszichoterápiája során a szenzitizációs folyamatok, a katasztrofizáló gondolkodás beazonosításához és a páciens gyógyításához.

Sajnos azonban a páciens korábbi kórtörténetét megismerő orvosok hajlamossá válhatnak ismét rátalálni az előző kórképre, és kevésbé alaposan elvégezni a szükséges fiziológiai vizsgálatokat, amennyiben a felszíni tünetek ismét pánikbetegségre utalnak.

Nemrégiben hasonló történt egy kedves ismerősömmel, aki előtte pár héttel ünnepelte a negyvenedik születésnapját. Bizonyára ma is élne még, ha az egyhetes betegségfolyamat alatt a háziorvos, a kihívott ügyeletes-, és mentőorvosok felismerik, hogy itt bizony nem "hisztiről", pánikbetegségről van szó.  Itt valami más, fiziológiás szempontból súlyosabb patológia zajlik, mely azonnali  beavatkozást igényel.

A végső, helyes diagnózist már csak a kórboncnok adta meg: elszabadult vérrögből kialakult tüdőembólia.

Szólj hozzá!

Címkék: stressz pszichoterápia egészség prevenció


A bejegyzés trackback címe:

https://coaching.blog.hu/api/trackback/id/tr762660507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása