HTML

Coaching blog

Gondolatok az életmódváltás, személyiségfejlesztés és coaching világából.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

2010.03.02. 09:19 Hang András

Mi a transzcendentális meditáció (TM)?

A Transzcendentális Meditációt Maharishi Mahesh Yogi indiai származású fizikus, védikus tudós vezette be nyugaton 1957-ben.

 
Maharishi nagy hatással van az orvostudományra, noha ő maga nem orvos. Azzal a szándékkal hagyta el Indiát, hogy a meditációt a világ minden táján népszerűvé tegye. Egy évtizeden belül több, mint száz olyan országban járt, ahol magát a szót is, hogy meditáció, alig használták, nemhogy gyakorlatát. A hetvenes évek közepére több mint hárommillió ember ismerkedett meg a TM-mel. Ma már több, mint hatmillióan sajátították el a TM programot.

Maharishi következőképp jellemzi a TM-et:

„A Transzcendentális Meditációban a tudatos elme a tudatosság önmagára irányuló állapotába kerül, ez az emberi tudat legegyszerűbb formája, itt a tudat csak önmaga felé nyitott. A tudatnak ez az önmagára irányuló állapota, a fizika legújabb, szuperszimmetrikus egyesített kvantummező elmélete szerint a Természeti Törvény Egyesített Mezeje, amely önön belső interaktív dinamizmusa révén a teremtés különböző formáiban és jelenségeiben jut kifejezésre. Amikor a TM módszerének segítségével a tudatos elme azonosul az Egyesített Mezővel, az emberi tudatosság megnyílik saját teljes potenciáljának, amely nem más, mint a természet intelligenciájának teljes potenciálja. Ennek eredményeként a gondolkodás és a cselekvés spontán módon egyre nagyobb összhangba kerül a természeti törvény evolúciós erejével. A Transzcendentális Meditáció az az egyszerű eljárás, amely a legalapvetőbb szint felelevenítésével lehetővé teszi, hogy minden egyén élete a teljesség méltóságára emelkedjék, amelyben a tökéletes egészség, boldogság és siker a mindennapi élet természetes jellemzői.”

A TM egy egyszerű, természetes, könnyen elsajátítható mentális technika, melyet 15-20 percig kell gyakorolni minden nap, reggel és este, kényelmes ülő helyzetben, csukott szemmel. A TM-et bárki könnyedén elsajátíthatja. Mindenféle kultúrájú, vallású és neveltetésű emberek gyakorolják a világ minden táján.

A tudósok a világ minden táján tanulmányozni kezdték a TM hatását. A tudományos folyóiratok tucatjaiban, újságok, magazinok százaiban megjelent kutatások erdeményeinek köszönhetően növekedett meg az utóbbi években a TM program iránti érdeklődés. A TM program hatékonyságát több, mint 600 tudományos kutatás igazolja, olyan neves kutatóintézetek, egyetemek közreműködésével, mint a Harvard, a Yale, a Stanford, az UCLA vagy az MIT.

Forrás: www.tminfo.hu

1 komment

Címkék: stressz egészség meditáció életmód


A bejegyzés trackback címe:

https://coaching.blog.hu/api/trackback/id/tr731802063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hang András · http://www.coachline.hu 2010.03.02. 09:41:49

A 600 tudományos cikket nem tudom :) de valóban foglalkoznak tudományos körökben a meditációs módszerek fiziológiai hatásaival. Ezek egy része közvetlenül, ingyen elérhető az Interneten, egyes cikkek kifejezetten a TM-et vizsgálják. Meditáció során valóban harmonikusabbá, szinkronizáltabbá válnak az agyhullámok (EEG), több az alfa és théta tartomány, megörzött tudatosság mellett. A TM egy végtelenül egyszerű, könnyen elkezdhető meditációs forma, India hipnozisának is nevezik egyes szerzők. Lényege, hogy egy mantrát ismétel benne a meditáló, folyamatosan és csak hagyja, hogy egyéb gondolatai, főként vizuális képzetei áramoljanak. Ezzel feltehetően a Baddeley-féle munkamemória modell akusztikus részét köti le, így az ősibb egyterületekhez köthető, korábban megjelenő vizuális gondolkodás szabadabban nyilvánul meg. A TM-ben a mantra természetesen egy szent szanszkrít szó, melyet a beavatást végző guru ad át személyre szabottan, nem kevés maniért :)
süti beállítások módosítása