HTML

Coaching blog

Gondolatok az életmódváltás, személyiségfejlesztés és coaching világából.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

2010.03.24. 10:08 Hang András

Stressz a mindennapokban és a vállalkozói létformában

Egészségpszichológiai tudásunk egyre szélesebb körű a stressz káros és kevésbé ismert jótékony hatásait illetően.  Miért fontos, hogy eljusson ez az ismeret a leginkább érintettekhez? Ez a cikk a stresszről szól és arról, hogy mit tehetünk azért, hogy kiegyensúlyozottabban élhessünk és teljesíthessük küldetéseinket.
 
Mi a stressz?
 
A stress angol szó nyomást, feszültséget, erőfeszítést jelent. Ez a név utal azokra az eseményekre, hatásokra melyek fizikai, szellemi és lelki egyensúlyunk (homeosztázis) felborítására, kimozdítására alkalmasak. Az ilyen eseményeket stresszoroknak (stresszkeltők, stresszesemények) nevezzük, a rájuk adott reakciók a stresszválaszok, másképpen stresszreakciók (Atkinson és Hilgard, 2005). Hétköznapi értelemben a stresszt gyakran használjuk ok és okozat szerepében is, többnyire negatív kontextusban.
 
A kialakult stressz mértékét, a stresszválaszokat egyaránt befolyásolják a stresszorok objektív jellemzői és a stresszhatást elszenvedő alany egyéni tulajdonságai, valamint az, ahogyan szubjektíve megéli az eseményt. Ahhoz, hogy jobban megértsük a stressz mibenlétét és a hatékony beavatkozási-pontokat, nézzük meg részletesebben e bonyolult kölcsönhatások jellemzőit.
 

Szólj hozzá!

Címkék: stressz egészség életmód vállalat


A bejegyzés trackback címe:

https://coaching.blog.hu/api/trackback/id/tr361864515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása