HTML

Coaching blog

Gondolatok az életmódváltás, személyiségfejlesztés és coaching világából.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

2010.02.26. 11:06 Hang András

Autogén tréning

MI AZ AUTOGÉN TRÉNING?
       Az autogén tréning az egyik legjobban megalapozott, legtöbbet kutatott relaxációs módszer, amely erősíti a test természetes, öngyógyító mechanizmusait. Ez az egyetlen “elme-test” technika, amelynek eredete orvosi kutatásokból származik. Ezért elméleti alapja arra is képes választ adni, hogy miképpen és miért működik. Az “autogén” szó görög eredetű; az “autos” jelentése “ön”, a “genos”-é pedig “származik”. Tehát valami saját magunkból származik.

        A “tréning” eredete trenírozni = gyakorolni. Rendszeresen, tréningszerűen végzett gyakorlatról van szó, amely során a teljes ellazultság szomatikus és pszichés állapota érhető el. Ebben az állapotban elménk befolyásolni képes testünk ön-regulációs rendszerét, amely a keringést, légzést, szívritmust stb. kontrollálja. Az autogén tréning azáltal teszi lehetővé a stressz kontrollálását, hogy megtanítjuk autonóm idegrendszerünket ellazítani. Az autogén tréning a “passzív koncentráció” fogalmára épül: vagyis azáltal próbáljuk meg elérni az ellazulás során megfogalmazott célunkat, hogy nem dolgozunk rajta aktívan. “Hagyjuk, hogy megtörténjen.”

        A jól végzett gyakorlás eredményeként érhető el a nyugalmi tónusra való “organizmikus átkapcsolás”. Ez azt jelenti, hogy a gyakorlottság birtokában a testi és pszichés működéseinket aktuális szándékainknak, céljainknak megfelelően vagyunk képesek szabályozni. 
  
  KINEK JÓ AZ AUTOGÉN TRÉNING?
       Mindenkinek, aki szeretné megtanulni és bárhol, bármikor tudatosan alkalmazni a módszert teste ellazítására, szellemi és közérzeti állapotának megnyugtatására. Különösen: tanulóknak, képzésben résztvevőknek, tanfolyamra járóknak, rendszeresen vizsgázóknak. Tanároknak, trénereknek, oktatóknak, előadóknak, rendszeresen “szereplő” személyeknek. Vezetőknek, menedzsereknek, magas pszichés terhelés mellett dolgozó személyeknek. Sportolóknak, versenyzőknek, saját teljesítményüket fokozni kívánó személyeknek.

MIRE LESZÜNK KÉPESEK HA MEGTANULJUK?
            Könnyebben és tudatosabban elérni a belső nyugalmat. Csökkenteni a stresszt, a félelmet és a fájdalmat. Felfrissíteni és pihentetni önmagunkat. Harmonizálni az akaratlagos és vegetatív folyamatokat. A zavaró affektusok kiküszöbölése által növelni a teljesítményt. Javítani a koncentrációs, tanulási és emlékezeti képességeket. A nemkívánatos szokásokat leépíteni, pozitív, új szokásokat kialakítani és a személyes célokat hatékonyabban elérni.

Forrás: autogentrening.hu/at.html 

Szólj hozzá!

Címkék: stressz egészség életmód tréning


A bejegyzés trackback címe:

https://coaching.blog.hu/api/trackback/id/tr441791797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása