HTML

Coaching blog

Gondolatok az életmódváltás, személyiségfejlesztés és coaching világából.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

2009.12.14. 16:15 Hang András

Tanácsadás: direkt vagy indirekt?

A tanácsadás, hasonlóan a coachinghoz, segíti a klienst, hogy aktuális állapotát meghaladó módon megbirkózzon az adott élethelyzetében központi  szerepet játszó problémáival. A tanácsadás során a kliens több konkrét kérdést tesz fel és több konkrét választ kap a tanácsadótól, aki szaktudása, szakmai tapasztalatai által képes új látásmódot, megoldási lehetőséget közvetíteni a tanácskérő felé.

Ugyanakkor életvezetési döntéshelyzetekben direkt tanácsot sohasem adunk. A tanácsadó nem dönthet a tanácskérő helyett, hiszen nem ő vállalja a döntésből származó következményeket, esetleges terheket. A tanácsadó döntése saját személyiségéből, erősségeiből-gyengeségeiből következne, mely sok esetben én-idegen a kliens számára, aki más kompetenciákkal, képességekkel bír. A tanácsadó válaszai tehát nem a „mit tegyek” kérdésre válaszolnak, hanem sokkal inkább a „hogyan tegyem” kérdésre. A megvalósításra vonatkozó tanácsok átadása is inkább indirekt módon, rávezetéssel és nagy empátiával történik. Sokkal eredményesebb, ha a kliens ismeri fel a számára elfogadható legjobb megoldást, melyet így egyből sajátjának érez, s közben önbecsülése, autonómiája is növekszik.

Éppen ezért a tanácsadás nem egyszemélyes szakértői feladat, a kliens aktív szerepet vállal a folyamatban; hozzáállása, erőfeszítései döntő jelentőségűek. Vállalja, hogy a tanácsadóval nyíltan kommunikál, a feltáruló új alternatív megoldásokat mérlegeli, kipróbálja, elviseli az átmeneti nehézségeket, betartja a tanácsadási folyamat kereteit.

 A tanácsadás során a kliens a következő előnyöket tapasztalja meg:

  • - megosztja terhét egy másik személlyel, ezáltal a pszichés feszültsége csökken
  • - új megoldási alternatívákat fedez fel (kap)
  • - javul a helyzet objektív észlelése és megítélése
  • - a speciális tanulási folyamatok eredményeként javulnak a helyzet kezeléséhez szükséges képességei

Forrás: www.hangandras.hu

 

Szólj hozzá!

Címkék: tanácsadás coaching


A bejegyzés trackback címe:

https://coaching.blog.hu/api/trackback/id/tr411597592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása