HTML

Coaching blog

Gondolatok az életmódváltás, személyiségfejlesztés és coaching világából.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

2010.10.06. 09:47 Hang András

Gyógyító álmok

Álmaink sokfélék lehetnek; néha rémülten, kimerülten máskor  feltöltődve, energikusan ébredünk fel. Egy álom többféle értelemben is gyógyító, fejlesztő hatást fejthet ki. Lehet, hogy utat mutat régóta fennálló problémáink megoldásához, egy olyan új alternatív viselkedést, melyre idáig „még álmunkban sem gondoltunk volna”. Az is lehetséges, hogy az álom során átélt katartikus érzések segítenek valamely érzelmi konfliktuson, elakadáson túljutni. Ehhez még az álom tudatos megfejtése, értelmezése sem szükséges. Máskor az álom intuitív vagy analitikus értelmezése juttat el a belátás gyógyító erejű katarzisához.

Előző éjszaka egy fantasztikus katarzisokkal teli gyógyító álmom volt. Az álomban anélkül, hogy a részletekbe túlságosan belemennénk, nagyméretű súlyos filmfelvevő kamerák, melyeket részben én tartottam, szimbolizálták komplexusaim bénító erejét, s egyben azt is, hogy ezt az álmot tudatosságom figyelme kíséri, egyes rétegei, titkai értelmezésre feltárulnak.

JungAz álom kissé zűrzavaros bevezető szakasza után pszichoterápiás találkozón vettem részt, mint kliens Magyarország egyik jellegzetes, terápiás stílusáról közismert sztár pszichiáterével. A figura minimum két alakból volt összegyúrva, mint később megértettem, és bizonyára további alakok is visszafejthetők lennének egyfajta autokrata, patriarchális felmenői szálon. A pszichiáter álmomban stílusát még szélsőségesebb irányban továbbfejlesztve egészen bizarr „pszichoterápiás” akcióval próbálkozott, melyet fizikailag megtoroltam, s mely kapcsán kemény, de becsületes közelharc bontakozott ki kettőnk között. A harcban én győztem. A győzelem és az ellenállás ténye is katartikus erősödés érzetével jutalmazott. Még felébredés előtt elgondolkodtam rajta, hogy mi van, ha hagyta magát?  Hogy zsenije megértette vele, hogy számomra a tőle általában megszokottól eltérően másfajta terápia szükséges? Ekkor álmomban arra gondoltam, hogy ha így is történt, ez nem csorbítja a „bosszú”, fizikai harc és győzelem során megtapasztalt katarzisom gyógyító erejét, mivel a folyamat és szimbolikus történések átélése és felismerése biztosítja szellemi erőm (énerőm) növekedését.

A fentiek alapján ez az álom gyógyító hatását belső erőforrásaimhoz - a harcos erchetípusához kollektív tudattalonomból - való hozzáférésemmel fejtette ki, miközben utat mutatott, hogy pszichológusi szerepeimen túl, muszáj ösztönlénynek is lennem. Legalább időnként és lehetőleg kanalizált formában utat engedve Thanatosz követeléseinek, különösen proszociális indokokból az igazságosság védelmében vállalva a tévedés mindenkori kockázatát.

Szólj hozzá!

Címkék: alvás pszichoterápia személyiségfejlesztés


A bejegyzés trackback címe:

https://coaching.blog.hu/api/trackback/id/tr302350098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása