HTML

Coaching blog

Gondolatok az életmódváltás, személyiségfejlesztés és coaching világából.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

2010.09.13. 13:42 Hang András

Energetizált tudatformák: flow avagy hipománia, mánia?

Praxisom során tapasztaltam az ifjú páciens hatalmas lelkesedéssel tanulmányozza a flow jelenségét, majd valamilyen stressz tényező hatására (ez akár lehet egy intenzív edzőtábor is) belecsúszik egy hipomániás, mániás epizódba. Ezért fontosnak tartom e jelenségek közös és megkülönböztető vonásainak tisztázását. 

Mindhárom jelenség közös tapasztalata, hogy az átélő személy szokatlanul energikusnak, boldognak, felhangoltnak érzi magát. Úgy érzi, harmóniában áll a világgal, képességeivel nincs nehézség az éppen végzendő feladatok előtt. Képalkotó eljárások segítségével látható, hogy az emberi agy hasonló, részei érzelemközpontok, jutalmazó központok aktiválódnak. Ez igazolja, hogy biológiailag is rokon jelenségekről van szó.
Ami azonban lényegi különbség, hogy a flow élmény során az átélő személy valóban harmóniában van környezetével, az adott munkavégzéssel és a megváltozott tudatállapotban produktív munkát végez nagyfokú kreativitással. A racionális belátás és logikai összefüggések végig megőrzöttek, minden környezeti inger a helyére kerül a gondolkodásban. Ezzel szemben a hipomániás, mániás epizód alatt a lehetetlen is lehetségesnek, megvalósíthatónak tűnik. Irracionális magyarázatok, viselkedésformák jelennek meg, szöges ellentétben az átélő korábbi személyiségével, lehetőségeivel, környezeti kontextussal. A pörgés további fokozódásával a mániás epizód során a viselkedés olyannyira felgyorsul, hogy szétesik. A gondolkodás logikai kapcsolatait, szójátékok, értelmetlen asszociációk veszik át, akár egy mondaton belül is. Téveszmék, hallucinációk is megjelenhetnek (mánia pszichotikus tünetekkel). Az átélő személy mindenhatónak, specifikus tulajdonságok hordozójának képzeli magát, például képes puszta kézzel megállítani egy ágyúgolyót, egy nap alatt elsajátít egy idegen nyelvet, előzetes edzések nélkül maratoni távot fut, stb. Kevésbé extrémen irracionális, de a családi kapcsolatokat lényegesen túlterhelő, amikor a mániás személy felelőtlen költekezésbe, eladósodásba, szexuális kapcsolatokba fog bele a mániás epizód alatt. Hipomániában az átélő személy szociális kapcsolatait, munkavégző képességét még nem károsítja számottevően a tünetek súlyossága és intenzitása.
Lényeges különbség még, hogy a flow élmény energetikailag feltölti a szervezetet, elmúltával nem megy át kimerültségbe, depresszióba, akár gyakran is ismétlődhet. A mániás felajzottság kimeríti, lehangolja a szervezetet, gyakran üresség és negatív hangulati élmények követik, illetve depressziós epizód alakul ki. Ebben az esetben bipoláris betegségbe megy át.

Mindebből következik a flow nem igényel terápiás beavatkozást, a mánia viszont igen.

A flow élmény tünetei: 

1.az illető képességeivel összhangban lévő, egyértelmű célok
2.a tudat erős fókuszáltsága
3.az öntudatosság tudatos észlelésének megszűnése
4.az időérzékelés torzulása
5.azonnali reakció a tevékenység alatt felmerülő jelzésekre
6.egyensúly az egyén képességei és a feladat nehézsége közt (a feladat se túl könnyű, se nem túl nehéz)
7.a szituáció feletti kontroll érzése
8.a tevékenység belülről jutalmaz, ezért nem megterhelő
9.az illető teljesen elmerül abban, amit csinál, minden figyelmét erre összpontosítja

Wikipédia forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Flow

A mániás epizódban tapasztalható tünetek
minimum három egy héten keresztül (hipománia - négy napon keresztül)

1.Fokozott önértékelés
2.Csökkent alvásigény
3.Fokozott beszédkésztetés
4.Gondolatrohanás
5.Könnyen elterelhető figyelem
6.Szokatlanul felfokozott aktivitás
7.Nyugtalanság
8.Kritikátlan, meggondolatlan cselekedetek

Wikipédia forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Bipol%C3%A1ris_zavar

Szólj hozzá!

Címkék: egészség életmód pszichológia


A bejegyzés trackback címe:

https://coaching.blog.hu/api/trackback/id/tr402292745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása