HTML

Coaching blog

Gondolatok az életmódváltás, személyiségfejlesztés és coaching világából.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

2010.04.29. 10:09 Hang András

Baljós árnyak

Az Avatar 3D-s mozi nagy sikere jelzi, hogy hogy a médiaipar egyes ágazatai és persze a fogyasztók is alig várják a minél élethűbb virtuális izgalmakat, élvezeteket.

A trendek szerint néhány év és megjelennek a szériagyártású 3D-s televízió készülékek.  Az előrejelzések szerint a horror, thriller műfaj klasszikusai is kiegészülnek néhány 3D-s résszel; Alien, Fűrész... A pornóipar is ezerrel rávettette magát az új technológiára.

Bizonyára sokfélék vagyunk és sokféle igényünk van. De vajon tényleg arra vágyunk, hogy 3D-ben éljük át legtitkosabb félelmeinket? Vagy hús-vér kapcsolatok helyett  virtualitásban bontakozzanak ki vágyaink? Régi motorosként bizonyára megelégszünk az új technológiák egzotikum szintű használatával. De mi lesz az utánunk jövőkkel?

Pszichológus, pszichiáter szakemberek szerint a "könnyű" neurotikus személyiség-szerveződésű páciensek száma egyre kevesebb, némi túlzással lassan már csak fehér hollóként találhatók pszichoterápiában, helyüket egyre inkább súlyosabb sérülésekkel bíró borderline személyiségszerveződésű páciensek veszik át.  Freud óta sokat változott világ, s vele a kifejezésre jutó kórtünetek, melyek egyben kortünetek is. 

A 3D-s élményekre bizonyára még többen fognak rákattanni, mint elődeire. Egy gyermekkori sci-fi novella olvasmányom jut eszembe, a címére már nem emlékszem, melyben a szép új világban már nem volt szükség testre, csak agyra, melyek tartályokban sorakoztak és gépek biztosították a szükséges ingerbemeneteket. A Mátrix című filmtrilógiában egy ehhez vezető közbülső állapotot láttunk, amikor a test bár elsatnyulva, de körbeveszi a manipulált élmény jelek központi feldolgozóját.

Kutatások tucatjai bizonyították, hogy a valósághű élmények átélésekor valóságos folyamatok játszódnak le a szervezetben, így intenzív stressz átélésekor intenzív stresszfolyamatok. Ez pozitív tartományban is igaz, szeretet, önfeláldozás, altruista jelenetek megtekintésekor pozitív irányú élettani folyamatok zajlottak le a nézőkben, például az immunrendszerük erősödött, az egyes egészségvédő komponensek száma nőtt. Adódik a kérdés vajon hányadik vonalban kerül sor ilyen típusú 3D-s műsorok elkészítésére?

Szólj hozzá!

Címkék: egészség életmód


A bejegyzés trackback címe:

https://coaching.blog.hu/api/trackback/id/tr621961361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása