HTML

Coaching blog

Gondolatok az életmódváltás, személyiségfejlesztés és coaching világából.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

2007.08.26. 07:54 Hang András

Executive coaching, life coaching

A coachingban gyakran megkülönböztetik az executive (vezetői) és life coaching területet. Az executive coachingra szervezetek vezetőivel, szervezeti megbízás alapján kerül sor, valamilyen szervezeti cél elérése érdekében. Míg life coachingot szélesebb körből szoktak igénybe venni, az életvezetés során felmerülő legkülönfélébb helyzetek megoldásának reményében. Hogy csak néhányat említsek; párkapcsolati, nevelési, karrier-építési helyzetek.
A megkülönböztetés részben didaktikus, hiszen az executive coaching során megcélzott hatékony vezetői tevékenységhez hosszabb távon elengedhetetlen a vezető magánéletének rendezettsége, személyiségének kiegyensúlyozottsága, melyek már a life coaching érdekeltségi körébe tartoznak. Másrészt viszont mégis célszerű, mert a privát szférából érkező felkérések nagy részében nincs szükség szervezeti-vezetői célok elérésére. Ezért szerintem az is indokolt, hogy az executive coaching üzleti szférához kapcsolódó díjazásával ellentétben, a life coaching díjazása a magánterápiás szférával essen egybe, legalább nagyságrendileg. Ezzel azt az elképzelést kívánom hangsúlyozni, hogy a coaching nem csak a vezetői réteg privilégiuma, szélesebb körben is elérhető. Bátran ajánlom mindazok számára, akik egy régóta fennálló problémás élethelyzet megoldásához vezető első lépést idáig még nem találták meg, vagy akár a régóta dédelgetett jövőre vonatkozó elképzeléseiket szeretnék megvalósítani.

3 komment

Címkék: menedzsment coaching leadership


A bejegyzés trackback címe:

https://coaching.blog.hu/api/trackback/id/tr27149088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Imre 2008.02.14. 15:50:05

Csak nekem tűnik úgy, hogy a life coaching és a mediáció határterületek? A magánéleti problémák többnyire kétemberes esetek. Egy life coching már inkább mediáció. De a megoldás keresésben már biztos az.

András · http://www.coachline.hu 2008.02.14. 22:03:09

Abban határozott különbséget látok, hogy a life coaching során egy emberre, a coacheera fókuszálunk, míg a mediáció során a mediátor a résztvevő felek elérhető közös célja, illetve a megegyezés érdekében mediál. Más a szerződés tárgya...

Imre1966 2008.02.15. 06:56:03

De egy (1) embernek nem lehet magánéleti problémája. (tf: házasember) A problémához kell a magánéleti társa is. Itt aztán tényleg kérdéses, hogy a kanál hajlik, vagy a coachee! :-)
Persze nem zárom ki, hogy magányos embernek is lehet magánéleti problémája, de ilyennel még nem találkoztam. Valaki mindig van, aki a surlódást okozza.
süti beállítások módosítása