HTML

Coaching blog

Gondolatok az életmódváltás, személyiségfejlesztés és coaching világából.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

2010.06.24. 12:32 Hang András

Mi a valóság?

Kulcsfogalmaink, mint esszenciális sűrítmények formálják gondolkodásunkat, tudatunkat és ezen keresztül lényegi hatást gyakorolnak megoldásmódjainkra, létezésünkre.

Tanárként, coachként, terapeutaként... mi is lényegi hatást gyakorlunk partnereinkre, megváltoztatva a világról alkotott felfogásukat. De, honnan a hiteles tudás és megfontolt kockázatvállalás mindehhez?

Példaként Seligman tanult tehetetlenség, vagy Jung életközépi válság fogalmai, ma meghatározók abban a tekintetben, ahogyan a depresszió jelenségkörére tekintünk. Holott lényegében egy-egy metaforikus aspektust fejeznek ki, s más nézőpontok, más modellekkel más aspektusokat írnak le. A jelenség szélesebb körű leírására törekvő újabb modellek integrációs tevékenység elszánt küzdelmei során nyernek elismerést pl. bio-pszicho-szociális-, sőt újabban bio-pszicho-szocio-spirituális modell, melyekben az egyes alkotó részek rendszert alkotnak. A rendszerben a konkrét segítő beavatkozás valamely korábbi modell, alrendszer szintjén történik. Legfeljebb a fejlesztést, gyógyítást elősegítő csapat, minden tagja más-más szinten dolgozik, a probléma komplex kezelését elősegítve.

Új tudományos elméletek, fogalmak alkotásakor különösen problémás a helyzet. A zseniben felsejlik egy új látásmód, talán éppen azért, mert a kor már kitermelte egy új hipotézis, vagy paradigma hiányát. Vajon mihez kezdjen az intuitív sejtelemmel? A felelősség még nagyobb, mióta kézzelfoghatóan tudjuk a természettudományok által kutatott kvantumparányok világából, hogy mihelyst a vizsgálandó jelenség és a mérésre használt eszköz egy mérettartományba esik, olyan kölcsönhatást gyakorol egymásra, mely kizárja, hogy megtudjuk milyen is a jelenség objektív, mérésünk nélkül. Példa erre az elektron részecske és hullámtermészetének egyidejű megfigyelése, igazolása.

Az előbbi metafora mentén haladva egy új gondolat hatást vált ki a tapasztaló tudati entitás, elme meglévő gondolati rendszerében. S minthogy az elme eléggé komplex ahhoz, hogy a hatás kaotikus módon terjedjen tovább. Ily módon nem láthatjuk előre bizonyossággal, bármilyen gondosan terveztük is meg egy adott intervenciónkat, hogy – miként az Indiai-óceán partján repkedő pillangó szárnycsapása csillapodik, avagy vihart kavar – úgy a megváltozott tudat észleli-e magán a meglévő jelenséget, vagy az új tudás hatására keletkezik-e benne a jelenség. Természetesen alapvető igényünk, hogy konkrét célok irányában, kontrollált módon haladjunk. 

A fenti kérdést és gondolatmenetet a coaching blog témájára fordítva, dilemma, hogy valóban annyi segítő beavatkozás szükséges-e manapság, mint amennyit manapság igénybe vesznek és főképpen kínálnak. Vagy ez a társadalmi fejlődésből és a materiális szükségletek kielégítését felülmúló produktivitásból, vagyis a kínálatból fakad? Utóbbi esetben jelentős hajtóerő a kimarad-lemarad életérzésből fakadó szorongás, melyért a fogyasztásösztönző marketingtevékenység nagy mértékben felelős!

Személyes és bizonyára nem objektív válaszom, hogy minden segítőnek kötelessége kompetenciái, lehetőségei szerint a meglévő igények kielégítése, és kifejezetten kártékony, antihumánus többlet tudását, tapasztalatát felhasználva, személyes céljai érdekében álszükségleteket generálni, a befogadó számára integrálhatatlan tudást átadni. De vajon láthatja-e előre a kimeneteket?

So, what is reality?-kérdezi Morpheus Neotól a Mátrix egyik jelenetében...

Szólj hozzá!

Címkék: coaching


A bejegyzés trackback címe:

https://coaching.blog.hu/api/trackback/id/tr182106273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása