HTML

Coaching blog

Gondolatok az életmódváltás, személyiségfejlesztés és coaching világából.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

2010.05.06. 11:29 Hang András

Kímélet nélkül

Kímélet nélkülA köztünk élő pszichopaták sokkoló világa
Robert D. Hare könyvében alaposan bemutatja több évtizedes munkáján alapuló tapasztalatait, megfigyeléseit a pszichopaták könyörtelen világáról.

Pszichopata, erről a szóról legtöbb embernek a mozikból már jól ismert, látványosan erőszakos, abnormális, deviáns viselkedésű, előbb-utóbb valamely börtönben otthonra találó bűnőzök jutnak eszébe. Ez azonban a pszichopatáknak csak az egyik csoportja, mely akkor alakul ki, hogyha a pszichopátiás, viselkedészavaros gyermekeket nevelkedésük során erőszakos, deviáns szülői magatartás modellek veszik körbe.

Van azonban egy másik kisebb csoportjuk, akik jó családba születnek, jó bánásmódot kapnak és mégis pszichopátiás személyiségzavar alakul ki náluk. Ráadásul kevésbé feltünő módon, iskolázottak, sikeresek, itt vannak közttünk. Hogyan lehetséges ez?

Erre a választ a bio-pszicho-szociális fejlődésmodell biológiai része adja meg. Hasonlóan, mint a schizofrénia esetében az ő agyuk, központi idegrendszerűk másképpen huzalozott. Az emberi érzelmekről, sok mindent meg tudnak tanulni, de képtelenek átélni, így tárgyként kezelik a másik embert, melynek az a rendeltetése, hogy az Ő céljaikat szolgálja. Ez akkor is így történik, ha jó nevelésben részesülnek, magas iskolázottságig és szakmai karrierig jutnak el. A különböző szakmai definíciók szerint nem szoronganak, nem tanusítanak megbánást és számukra ismeretlen a lekiismeretfurdalás. Csak indulataik vannak, melyek főleg frusztráció hatására keletkeznek, ilyenkor minden lehetséges eszközzel nekimennek a frusztráció okozájának, határok nélkül. Jogosnak tartják bármekkora tisztességtelen előny megszerzését igényeik kielégítése szempontjából. Ugyanakkor mesterei az álcázásnak és manipulációnak, a felszínen kellemes társalgók és jó partnerek. Közülűk kerülnek ki a fehérgalléros bűnözők, gátlástalan szélhámosok, a hitszegők, a kiszipolyozók, majd eldobók. 

Ebből a csoportból a vállalati vezetésben, politikai környezetben is előfordulnak, szép számmal találkozhatunk velük. Coach legyen a talpán, aki egy ilyennek a játszmaterébe bekerül.

Szólj hozzá!

Címkék: könyv szervezetfejlesztés


A bejegyzés trackback címe:

https://coaching.blog.hu/api/trackback/id/tr471978653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása